Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθεί το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, το οποίο συνέταξε το Υπουργείο Εργασίας, όπως αποκαλύπτει ο υφυπουργός Εργασίας και αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

«Διατηρώντας την κύρια σύνταξη δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, με βασικό πάροχο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον πρώτο πυλώνα, διαφοροποιούμε το κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, εισάγοντας στοιχεία κεφαλαιοποιητικά. Πλέον, η επικουρική διαφοροποιείται και θωρακίζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που, μέχρι τώρα, την καθιστούσαν επισφαλή- τον δημοσιονομικό και τον δημογραφικό κίνδυνο» ανέφερε στο ΑΠΕ ο κ. Μηταράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, κάθε ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα της αποταμίευσης μέρους των εισφορών του σε ατομικό λογαριασμό του. «Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος, εφόσον δεν αιτηθεί το αντίθετο, θα διατηρεί τις εισφορές του σε ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ. Ωστόσο, εάν ο ίδιος το επιθυμεί, μπορεί να αιτηθεί, προκειμένου να επιλέξει εναλλακτικό επενδυτικό πάροχο, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τις ελεγκτικές αρχές, μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και επαγγελματικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η επίβλεψη της όλης διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» συμπληρώνει ο κ. Μηταράκης.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, πέραν από τις ελευθερίες που ήδη αναφέρθηκαν, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει κάποιες ακόμη δυνατότητες, οι οποίες θα αφορούν στην επιλογή ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία δεν θα απέχει πολύ από αυτή της κύριας σύνταξης), στην επιλογή μείγματος εφάπαξ και μηνιαίων απολαβών, καθώς και στην επενδυτική στρατηγική υψηλότερου ή χαμηλότερου ρίσκου, βάσει των ατομικών του αναγκών. Επίσης, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έως το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του λογαριασμός ως εφάπαξ παροχή και το υπόλοιπο ως σύνταξη. 

Το παρόν σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ανοικτό σε νέους ασφαλισμένους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας, καθώς όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα εντάσσονται απευθείας και υποχρεωτικά στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το ύψος της νέας επικουρικής σύνταξης δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου. «Έτσι, βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων, η νέα επικουρική σύνταξη αναμένεται, λόγω των αποδόσεων, να είναι μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας προσθέτει ότι «το ασφαλιστικό με αυτόν τον τρόπο σταδιακά καθίσταται ενισχυτικός παράγοντας προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, ενώ, μέχρι σήμερα, καταλαμβάνει το 1% του ΑΕΠ, με την πλήρη μετάβαση στο νέο σύστημα, τα κεφάλαια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ. Μέσα από τη δόμηση της νέας αυτής αρχιτεκτονικής του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, θα υιοθετήσει η χώρα μας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής και εκσυγχρονίζεται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης