Νέο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 322 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009-2011 επιβλήθηκε στη χώρα για την μέχρι σήμερα ανορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων.

Αναμένεται μάλιστα και νέο ανάλογου ύψους, για την περίοδο 2012 -2014, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο να μπει τέλος σε αυτήν την κατάσταση με την πρόσφατη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατανομή και διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών στους κτηνοτρόφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
O κ. Αποστόλου εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να απαιτήσει η ΕΕ να ανακτηθεί μέρος του ποσού από τους κτηνοτρόφους.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο αφ’ ενός δε θίγεται κανένα από τα προϋπάρχοντα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις, αποφεύγονται μη ρεαλιστικές θέσεις και αφ’ ετέρου για πρώτη φορά δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων εκτάσεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες. Αφού καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, τότε θα εξεταστούν κι άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σήμερα η έκταση των επιλέξιμων εκτάσεων ανέρχεται σε 14,8 εκατ. στρέμματα και στόχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης είναι αυτές να φτάσουν σε βάθος τριετίας τα 30 εκατ. στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε εγκρίθηκε ήδη η σύνταξη των πρώτων επτά προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων – η ανάθεση τους θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες- τα οποία θα στηρίξουν τοπικές πρακτικές με την ένταξη για παράδειγμα παραλιμνίων εκτάσεων. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στο τέλος Αυγούστου και αμέσως μετά θα προχωρήσει η ένταξη των επιλέξιμων εκτάσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης