Με σχετική αισιοδοξία αναμένει η κυβέρνηση το νέο έλεγχο των εκπροσώπων της τρόικας, που θα αρχίσει στις 26 Ιουλίου εξετάζοντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

«Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση –ύψους 20 δισ. ευρώ– του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο, ενώ θα λάβει άλλα εννέα δισ. Ευρώ, αν η τρόικα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται όπως είχε συμφωνηθεί.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών θα μπουν τα έσοδα, η πορεία των οποίων έχει ήδη προβληματίσει τους ελεγκτές, καθώς κινούνται κάτω από τους στόχους, αλλά και οι δαπάνες που, αν και έχουν αποδώσει εύσημα για τη συγκράτησή τους, δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους γι’ αυτές που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Στο συγκεκριμένο, μάλιστα, θέμα οι «αστερίσκοι» που έχουν θέσει αφορούν την ελλιπή ενημέρωσή τους, γεγονός που συνεπάγεται ότι αυτή τη φορά οι έλεγχοί τους θα είναι περισσότερο επισταμένοι, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών.

Η επίσκεψη, πάντως, των ελεγκτών της τρόικας θα συμπέσει και με την προώθηση από την κυβέρνηση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση του ΟΣΕ, καθώς και των αστικών συγκοινωνιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης