Νέος οδικός χάρτης για τη διάσωση του ευρώ;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011, 21:33
Νέος οδικός χάρτης για τη διάσωση του ευρώ;
Η μόχλευση του EFSF δεν επαρκεί. Σε αυτό φέρεται να συμφώνησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Και με την αγωνία για το μέλλον του ευρώ στο κόκκινο τις τελευταίες μέρες, το ΔΝΤ καλείται να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία: «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματά μας είναι και δικά τους και το αντίστροφο. Το ΔΝΤ λοιπόν είναι ο τόπος όπου συναντώνται Ρωσία, Κίνα, Αμερική και Ευρώπη και γι’ αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε μια κοινή λύση».

Δάνεια της ΕΚΤ μέσω ΔΝΤ;

Βάσει των νεότερων σχεδίων, το ΔΝΤ θα μπορεί να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να χορηγεί στη συνέχεια δάνεια στις χώρες εκείνες της ευρωζώνης που τα έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η απευθείας χρηματοδότηση ή διάσωση ευρωπαϊκών χωρών μέσω της ΕΚΤ, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και που απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο. «Η ΕΚΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και αυτή θα πρέπει μετά να αποφασίσει τι θα κάνει», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν έχει πλέον πολλές επιλογές. Εάν παραμείνει αμέτοχος, τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Εάν συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σύντομα να εκδώσει χρήμα καθώς με ομόλογα ύψους περίπου 200 δις στο χαρτοφυλάκιό της έχει φτάσει ήδη στα όρια των δυνατοτήτων της. Ακόμη κι αν επιλεγεί όμως τελικά η παράκαμψη μέσω του ΔΝΤ, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει και πάλι να εκδώσει χρήμα.

Θα υποχωρήσει η Μέρκελ;

Βέβαιο θεωρείται ότι το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου η καγκελάριος Μέρκελ και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανγκ κ. Βάιντμαν θα πρέπει να άρουν τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά τη λύση μέσω ενός ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να επιλεγεί ο δρόμος του ΔΝΤ.

Η Γερμανία από την πλευρά της ζητά άμεση αναθεώρηση των Συνθηκών με στόχο τη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και δυνατότητα παρέμβασης της ΕΕ στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν: «Θα πρέπει να βελτιώσουμε τους κανόνες που ισχύουν εντός της ΕΕ. Μείζονος σημασίας είναι το στοιχείο “σταθερότητα”. Χρειαζόμαστε ενδεχομένως αποτελεσματικότερες δυνατότητες παρέμβασης του Συμβουλίου ή της Κομισιόν, ίσως μέσω της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ένωση σταθερότητας. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ίσως ορισμένες αλλαγές στις Συνθήκες».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011, 21:33