Υπό πίεση βρέθηκαν τα νομίσματα που σχετίζονται με το ρίσκο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της μεταποίησης στην Κίνα, ο οποίος παρέμεινε κάτω από το όριο ανάπτυξης/συρρίκνωσης (50).

Τα στοιχεία μεταποίησης δίνουν το μήνυμα στους επενδυτές ότι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου αρχίζει να επιβραδύνεται με γρηγορότερους ρυθμούς από το αναμενόμενο. Η παγκόσμια ύφεση διανύει σιγά σιγά το τρίτο στάδιο, επηρεάζοντας την κινεζική οικονομία και τις συσχετιζόμενες με αυτή αγορές. Επομένως, αναμένεται η ομάδα των commodity currencies να υποαποδώσει, με την ισοτιμία EUR/AUD να επωφελείται από την επιδείνωση της οικονομίας της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τρέχοντα επίπεδα εκτεθειμένες είναι και οι μετοχές και ήδη παρατηρούμε ενδείξεις «κορύφωσης» το 2012 στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές. Παρόλο που το ευρώ έχει υποχωρήσει ελάχιστα από το επίπεδο του 1,3300, η όποια ανοδική αντίδραση θα τροφοδοτεί πωλήσεις μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Draghi, ότι τα δάνεια της ΕΚΤ δεν θα οδηγήσουν στον πληθωρισμό.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, ότι υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Πωλήσεις στο ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει και η δήλωση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ότι «χρειάζεται περαιτέρω στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με παρατεταμένη ύφεση.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης