Νοβότνι: Η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 12:58
Νοβότνι: Η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Προειδοποιήσεις ότι η ανασφάλεια και οι κίνδυνοι στην Ευρώπη παραμένουν, αλλά και ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο, απευθύνει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Φοραλμπέργκερ Νάχριχτεν».

Παράλληλα, αναφέρεται και στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, σημειώνοντας ότι θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση του οικονομικού προγράμματος που έχει δρομολογηθεί. Συγχρόνως παρατηρεί ότι στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία υπήρξε ήδη βελτίωση της κατάστασης, στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει στις χώρες αυτές να δοθεί τώρα χρόνος.

Σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Νοβότνι δεν πιστεύει ότι αυτοί έχουν χάσει σε επιρροή και παραπέμπει στην ανακοίνωση του οίκου «Moody’s» ότι στα τέλη Απριλίου θα προβεί σε νέα αξιολόγηση 110 ευρωπαϊκών τραπεζών - ανάμεσά τους και όλων των μεγάλων τραπεζών της Αυστρίας - κάτι που, όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν αποκλείεται να οδηγούσε εκ νέου σε κάποια ανασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο τραπεζίτης εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ως προς το μέλλον του ευρώ, τονίζοντας πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα υπάρχει και μετά από πέντε χρόνια και πως σε μερικές χώρες, όπως στην Πολωνία και ίσως επίσης στη Δανία, θα υπάρξει εντατική συζήτηση για ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος δεν βλέπει κίνδυνο πληθωρισμού, καθώς, όπως σημειώνει, και στις αγορές κεφαλαίου αναμένονται μακροπρόθεσμα σταθερές τιμές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα χαμηλά επιτόκια, ενώ, κατά την εκτίμησή του, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που εκπορεύεται από μια χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με έναν χαμηλό ή ανύπαρκτο πληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 12:58