Νοβότνι: Η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης ανησυχεί την Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:25
Νοβότνι: Η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης ανησυχεί την Ευρώπη
Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης, αλλά η επιβράδυνση της Κίνας αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να επιστρέψει η κρίση στα ανεπτυγμένα κράτη, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Η ανάπτυξη της Κίνας, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις, και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους βραχυπρόθεσμα, είπε ο Νοβότνι.

«Το πιο επείγον ζήτημα είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών» δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα -από τον περασμένο χρόνο, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ βάσει της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης- αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Νοβότνι τόνισε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο στην επιδείνωση των δυσκολιών της Κίνας, καθώς και η Ευρωζώνη δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς- και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:28