Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι συγκρίσιμες οι περιπτώσεις Κύπρου-Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, 20:54
Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι συγκρίσιμες οι περιπτώσεις Κύπρου-Ελλάδας
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν είναι παραγωγικό να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο. Η Κύπρος, είπε, πρέπει να ανακάμψει πιο γρήγορα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, απαντούσε σε ερώτηση αν η Κύπρος θα ακολουθήσει τον φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους της Ελλάδας.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε πως βασικά η κυπριακή οικονομία είναι ισχυρή, με διάφορους τομείς να ανακάμπτουν παρά την ύφεση, περιλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Επίσης, απέρριψε τη θέση ότι το bail-in αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να παίρνει πίσω κάποιος την κατάθεση του σε τράπεζα.

Η Κύπρος θα ανακάμψει, σημείωσε, με τη διοχέτευση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, αφού εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ELA, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν μπορεί να φταίει η ΕΚΤ, γιατί παρέχει το εργαλείο έκτακτης ρευστότητας. Αυτή δίνεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τονίζω ότι είναι έκτακτη, ανέφερε.

Αναφορικά με την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν χρειαστεί θα δοθεί, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται, γιατί η χώρα κινείται εντός των στόχων του προγράμματος και γιατί υπάρχει αρκετό περιθώριο στο πρόγραμμα σε περίπτωση ανάγκης.

Σε σχέση με τα stress tests ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι Κυπριακές αρχές τού έχουν θέσει τα ζητήματα για τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες. Είπε ότι σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα, η αντίληψή του είναι ότι τα πλείστα κρατούνται μέχρι τη λήξη τους και επομένως θα τύχουν του ανάλογου χειρισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τις τράπεζες στα stress tests.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, 20:57