Τα επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατόπιν της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Τα νομισματικά μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν οδηγήσει σε μείωση το κόστος πίστωσης στην ευρωζώνη» ανέφερε και επανέλαβε ότι οι αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει, καθώς «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι μέτριος, αλλά σταθερός». «Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν εξισορροπηθεί χάρη στα νομισματικά μέτρα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη απέναντι σε μία σειρά προκλήσεων, όπως το Brexit και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της ευρωζώνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 2016: Στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο
– 2017: Στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο
– 2018: Στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής:

– 2016: 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο
– 2017: 1,3% από 1,3% τον Μάρτιο
– 2018: 1,6% από 1,6% τον Μάρτιο

«Τα νομισματικά μέτρα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» πρόσθεσε ο Ντράγκι και κατέστησε σαφές, ότι εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κάλεσε στη συνέχεια, τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως διευκρίνισε, διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Απηύθυνε έκκληση μάλιστα, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ιδίως στον κλάδο των υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η εγχώρια οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης