«Η ιδανική δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επικεντρώνεται στη μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση της φορολογίας» δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο.

Επισήμανε επίσης, ότι: «Είναι ουσιώδες να χαρακτηριστεί αξιόπιστη η διαδικασία προσαρμογής». «Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας τους» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε παλαιότερη θέση του ότι είναι «απαράδεκτο» να υπάρξουν διαφορές στα επιτόκια των μελών της ευρωζώνης. Υπερασπιζόμενος το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ), ο διοικητής της ΕΚΤ, τόνισε ότι δεν αποτελεί κρατική χρηματοδότηση και δεν αποσταθεροποιεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Σημείωσε επίσης, ότι δεν θα προκαλέσει πληθωρισμό.

Τέλος προειδοποίησε: «Τα μη συμβατικά μέτρα της νομισματικής πολιτικής αγόρασαν πολύτιμο χρόνο στην ευρωζώνη, αλλά δεν θα κρατήσουν για πάντα», ενώ απέδωσε τις λανθασμένες πολιτικές στην τεχνητή ηρεμία των αγορών.

Όσον αφορά τις τράπεζες, τόνισε ότι μειώνουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι καταγράφηκαν λιγότερα αιτήματα από τις πιο αδύναμες τράπεζες της ευρωζώνης, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης