Στον «αποστειρωτικό» χαρακτήρα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι ενδεχόμενης «μόλυνσης» που θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Από το βήμα συνεδρίου Watchers XVI Conference ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη πως η αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως προστατεύει της χώρες της ευρωζώνης από μια «μετάσταση» από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είδαμε μια περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων πρώην προβληματικών χωρών παρά την ανανεωμένη κρίση στην Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να θωρακίσει τις χώρες της ευρωζώνης από την μόλυνση, κάτι που μας βοηθά επίσης να επιτύχουμε τους στόχους νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφέρθηκε εμμέσως και στις ενστάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας για το QE, παραδεχόμενος πως υπάρχουν κίνδυνοι που απορρέουν από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

«Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι «αντισυμβατικές», αλλά δεν είναι ανορθόδοξες και αποτελούν μέρος της «εργαλειοθήκης» της ΕΚΤ. Όπως υπογράμμισε με την ανάπτυξη του εργαλείου αυτού, η ΕΚΤ υπογράμμισε την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

Στην ίδια βάση εκτίμησε πως η ευεργετική επίδραση του QE στη χρηματοδότηση κρατών θα αυξήσει τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων, αντί να μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, φέρνοντας στο προσκήνιο την οικονομική ανάκαμψη», είπε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και η ανεργία τον Ιανουάριο 2015 μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. Όπως σημείωσε, αν και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δείχνουν ωστόσο μια αποκατάσταση των συνθηκών.

«Παρότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο αναμένεται να προσεγγίσει το στόχο πολιτικής της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια και να φθάσει στο 1,8% το 2017, εφόσον υπάρξει πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων πολιτικής», είπε.

Μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου υποχώρησε περαιτέρω στο 1,0646 δολάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης