Για ενθαρρυντικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προχώρησε ακόμη περισσότερο στην επίτευξη του στόχου για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για περεταίρω μείωση του δημοσίου χρέους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος, 1,4 δισ. ευρώ, κατά την ίδια περυσινή περίοδο. Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για μία κατάκτηση που ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί στο τελευταίο σχέδιο διάσωσης, το οποίο προέβλεπε έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, για την ίδια περίοδο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αφορά μόνο τη λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης και δεν περιλαμβάνει τους τόκους στην αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλεόνασμα και στον γενικό προϋπολογισμό της χώρας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των οργανισμών αυτοδιοίκησης και οι κρατικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου διάσωσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναζητούν τρόπους για περεταίρω μείωση του δημοσίου χρέους, που σήμερα υπολογίζεται γύρω στο 180% του ΑΕΠ, από τη στιγμή που η Αθήνα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Ωστόσο, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας είχε ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, λόγω της μακρόχρονης ύφεσης και της εκτίναξης της ανεργίας, που κινείται σήμερα στο 27% και πλήττει, κυρίως, τους νέους. Παράλληλα, έχει σημειωθεί μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου τομέα, άνω του 30%, ενώ αυξήθηκε η φορολογία, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη σε επίπεδα προ δεκαετίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα νέα στοιχεία για τον προϋπολογισμό δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν από τον έλεγχο της τρόικας, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας για τα δύο επόμενα χρόνια. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν τους επιθεωρητές να μη ζητήσουν λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα ως σταθμό στην πορεία ανάκαμψης της χώρας, ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα προβάλλει τη σχετική αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «ένα μικρό θαύμα αρχίζει να συμβαίνει στην Ελλάδα» προσθέτοντας πως «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ξεπερνάμε τους στόχους μας».

Σε άλλο δημοσίευμα για την Ελλάδα, η εφημερίδα New York Times προβάλλει σύντομη ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέτεντ Πρες, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με την οργάνωση «Κλίμακα», οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 40%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες στην Ελλάδα ανήλθαν στις 477 το 2011, από 328 το 2007, και σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κλίμακας» ο αριθμός των αυτοκτονιών συνέχισε να αυξάνεται το 2012 και το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης