Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας αμετάβλητο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 02:20
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας αμετάβλητο
Αμετάβλητο διατήρησε στη βαθμίδα CCC το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, χθες Παρασκευή.

Στο σκεπτικό που παραθέτει στη σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση γενικά συμμορφώνεται προς τους όρους του προγράμματος δανεισμού ύψους 86 δισεκ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο Fitch σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018 (από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα).

Ο οίκος προσθέτει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η καθυστέρηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη εάν τρωθεί η εμπιστοσύνη, συμπληρώνει ο Fitch.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει εύθραυστη την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Πάντως η πρόσφατη ένταση μοιάζει να οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών, παρατηρεί ο οίκος, και όχι στη σχέση Ελλάδας-πιστωτών, που χαρακτηρίζει σταθερή.

Το βασικό σενάριο του Fitch είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε κάθε περίπτωση πριν από τον Ιούλιο, κατά την ανακοίνωσή του.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 02:20