Κατά μία βαθμίδα έριξε την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου σε Ba2 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα, αφού οι προοπτικές χαρακτηρίζονται πλέον «αρνητικές».

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος εξηγεί ότι έλαβε την απόφασή του, «εξαιτίας της πρόσφατης και σημαντικής αύξησης του πολιτικού κινδύνου στη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Moody’s εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για το γεγονός ότι μία πολιτική απάντηση στις ταραχές που γνωρίζει η χώρα εδώ και πολλές ημέρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα επιδείνωση της ήδη ασθενούς δημοσιονομικής κατάστασης.

Ο οίκος εξηγεί ότι η Αίγυπτος οφείλει να αντιμετωπίσει πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που χρονίζουν: υψηλή ανεργία, υψηλό πληθωρισμό και γενικευμένη φτώχεια.

Ο Moody’s θεωρεί ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την άμβλυνση της δυσαρέσκειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Moody’s αναφέρει ότι, εάν οι πολιτικές εντάσεις και οι κίνδυνοι που αυτές συνεπάγονται στον δημοσιονομικό και οικονομικό τομέα ελαττωθούν, ο οίκος είναι πιθανόν να αναθεωρήσει σε «σταθερή» την προοπτική εξέλιξης της χώρας.

Αλλά, εάν η πολιτική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, ο Moody’s είναι πιθανόν να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης