Ο νέος προϋπολογισμός θα καθορίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 16:19
Ο νέος προϋπολογισμός θα καθορίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ
Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου του Κογκρέσου το 2013 θα καθορίσουν πιθανότατα την κατεύθυνση της αξιολόγησης Aaa και του αρνητικού outlook των ΗΠΑ, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody΄s Investors Service.

Εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές που προωθούν τη σταθερότητα και δημιουργούν καθοδική τάση για το δείκτη του ομοσπονδιακού χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα η αξιολόγηση θα επιβεβαιωθεί και το outlook θα αναβαθμιστεί σε σταθερό, σημειώνει ο οίκος. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν η Moody΄s θα υποβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε Aa1.

Η Moody΄s θεωρεί επίσης απίθανη τη διατήρηση της αξιολόγησης Aaa με αρνητικό outlook εντός του 2014.

Το μόνο σενάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα θα είναι η υιοθέτηση μεθόδου για τη σταθεροποίηση του χρέους μέσω ενός μεγάλου σε κλίμακα δημοσιονομικού σοκ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Σε αυτήν την περίπτωση η Moody΄s θα χρειαστεί αποδείξεις πως η οικονομία μπορεί να ανακάμψει πριν εξετάσει την αναβάθμιση του outlook σε σταθερό.

Η Moody’s επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει πότε ακριβώς το 2013 το Κογκρέσο θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που καταλήγουν στο πακέτο για τον προϋπολογισμό. Η αξιολόγηση ΑΑΑ με το αρνητικό outlook, αναμένεται να παραμείνει έτσι μέχρι να ξεκαθαρίσει η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων.


Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 16:19