Πεδίο αγωνίας για όλους τους πολίτες, καθώς και καταλύτη των εξελίξεων, αποτελεί το ερώτημα αν θα παραμείνουν ανοιχτές ή κλειστές οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση του προγράμματος και κατά συνέπεια για συνέχιση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας, τότε είναι πιθανόν οι τράπεζες να κλείσουν, εάν όχι τη Δευτέρα, από την Τετάρτη, όταν θα έχει λήξει η παράταση του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βλέμμα όλων πλέον είναι στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι, που θα κληθεί να αποφασίσει εάν η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα συνεχιστεί. Και σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των καταθετών το Σαββατοκύριακο, εάν δηλαδή θα προχωρήσουν σπασμωδικά σε μαζικές αναλήψεις, καθώς αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα το αν η χώρα θα οδηγηθεί στο δημοψήφισμα με ανοιχτές ή κλειστές τράπεζες. Εξάλλου στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται η πληρωμή συντάξεων και μισθών, που εκ των πραγμάτων θα απαιτήσει ρευστότητα την οποία αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν διαθέτουν.

Για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Φρανκφούρτη μεταξύ του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ θα γίνει την Κυριακή, ενώ θα υπάρξει και τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών για το ζήτημα της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για το δημοψήφισμα και να διευκρινίσει ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο.

Οι πρώτες ώρες από τη στιγμή της αναγγελίας του δημοψηφίσματος όμως δείχνουν μια σαφή τάση: τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σχηματίστηκαν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ τραπεζών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εικόνες από την Κηφισιά:

Χολαργός:

Αμπελόκηποι:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης