«Πράσινο φως για μια καινούργια βοήθεια στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος σε σημερινό άρθρο της οικονομικής εφημερίδας « L’ Echo», στο οποίο τονίζεται ότι οι όροι του δεύτερου προγράμματος βοήθειας πρέπει να προσδιοριστούν έως τις 20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την «Echo», οι συζητήσεις στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν μέσα στη νύχτα μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης και χθες δόθηκε το «πράσινο φως» για μια επιπρόσθετη βοήθεια στην Αθήνα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας θα καλέσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν, αλλά σε περιορισμένο ποσοστό, για να μην προκληθούν αντιδράσεις από τις αγορές. Οι όροι αυτής της συμμετοχής, καθώς και το ύψος της διεθνούς βοήθειας θα προσδιοριστούν σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου, αναφέρει το άρθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «La Libre Belgique», ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, επισημαίνει ότι η διαδικασία για τη νέα βοήθεια έχει ήδη δρομολογηθεί.

Στη συνέντευξη, που έχει τίτλο, «Ελλάδα: Διατήρηση βοήθειας και ελέγχων», ο Βέλγος υπουργός υπογραμμίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική πλευρά.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες, που σαν αυτές δεν έχουμε ξαναδεί, σε θέματα, για παράδειγμα, μείωσης ελλείμματος προϋπολογισμού. Η θέληση για πρόοδο υπάρχει. Αλλά παραμένουμε ανήσυχοι για την υλοποίησή της. Θα έχουμε μια Έκθεση επί του θέματος στο τέλος της εβδομάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην παροχή νέας βοήθειας, ο Ντ. Ρέιντερς τονίζει ότι, έως το τέλος Ιουνίου, θα έχει βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «χωρίς εξεζητημένα μέτρα, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Βέλγος υπουργός οικονομικών αναφέρει:

«Αφήνουμε πολύ να κυκλοφορούν ιδέες για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ: ένας παραλογισμός, ειδικά όταν εκφράζεται από χείλη εθνικών ιθυνόντων, όπως και η ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους. Γιατί να σταματήσουμε σε ένα κράτος(;): θα προκληθεί άμεσα domino effect. Θα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γεμίσουν οι τσέπες εκείνων που πήραν κερδοσκοπικές θέσεις, στοιχηματίζοντας σε αυτό το σενάριο».

Τέλος, η εφημερίδα «Le Soir» φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Βερχόφστατ, με τίτλο «Πώς πρέπει να σώσουμε το Ευρώ».

Σύμφωνα με τον Γκι Βερχόφστατ, η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει να παίζει «κρυφτό» και να προσδιορίσει μια διαρθρωτική λύση για την Ελλάδα.

«Το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο. Όσο δεν βρίσκεται λύση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποδυναμώνει την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει, λοιπόν, άλλη λύση από το να σκύψουμε όλοι και να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει μια προσπάθεια από όλους από την Ελλάδα, που θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης, που θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια αποπληρωμής, για να φτάσουν στα επιτόκια που έχει θέσει για την Ελλάδα το Δ.Ν.Τ. και όλους τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι ή θα δεχθούν μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ή, όπως προτείνει ο Paul de Grauwe, αυτά τα ομόλογα να μετατραπούν σε έναν μικρότερο αριθμό ευρωπαϊκών ομολόγων, με καλύτερη βαθμολόγηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης