ΟΑΕΕ: Χαμηλές εισφορές για τους ασφαλισμένους

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014, 10:43
ΟΑΕΕ: Χαμηλές εισφορές για τους ασφαλισμένους
Έως το τέλος του 2016 θα έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα.

Με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012 (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριαστούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η προθεσμία την οποία προέβλεπε ο νόμος έληγε στο τέλος του 2014 και από την 1η Ιανουαρίου του 2015 όλοι οι ασφαλισμένοι του οργανισμού όφειλαν να επανέλθουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία είχαν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η νέα παράταση δίνεται για να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους, αλλά και να είναι συνεπείς στην εξόφληση των προηγούμενων οφειλών όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με την κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος εξοικονομεί από 70 έως 100 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση, αφού το ύψος των εισφορών αντιστοιχείται στη σύνταξη που θα χορηγηθεί.

Η νέα ρύθμιση, η οποία έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, αποτελεί ένα είδος επιβράβευσης προς τους ασφαλισμένους που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ασφαλισμένοι είναι ενήμεροι, όσο δηλαδή καταβάλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις της τυχόν ρύθμισης.

Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν από την αίτησή του για αλλαγή κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την 1-1-2017 όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής επανέρχονται υποχρεωτικά στην κατηγορία στην οποία βρίσκονταν.

Δείτε τον πίνακα με τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ και τα αντίστοιχα ποσά

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014, 11:48