Οδηγίες Θεοχάρη για λανθασμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Οδηγίες Θεοχάρη για λανθασμένες δηλώσεις ΦΠΑ
Οδηγίες για τις λανθασμένες δηλώσεις ΦΠΑ παρέχει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης καλεί τους φοροτεχνικούς-λογιστές να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ όταν διαπιστώνουν λάθη στην αρχική περιοδική δήλωση.

Απαντώντας σε ερωτήματα φορολογουμένων που υπέβαλαν εμπρόθεσμα λάθος περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (είτε με λιγότερο ΦΠΑ είτε με περισσότερο) ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως το λάθος διορθώνεται με δεύτερη εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Εάν για παράδειγμα σε αρχική δήλωση ΦΠΑ για το τρίμηνο από 1 Οκτωβρίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η οποία υποβλήθηκε χθες 16 Ιανουαρίου 2014 με λάθος στοιχεία και σήμερα 17 Ιανουαρίου ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του διαπίστωσε ότι είχε κάνει ένα λάθος και ότι το ορθό ποσό που έπρεπε να αναγραφεί στον κωδικό 353 ήταν 5.000 ευρώ, αντί του ποσού 10.000 ευρώ που είχε αναγραφεί εκ παραδρομής στην αρχική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση με τα ορθά ποσά.

Αν με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού και η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 09:57