Οδηγίες του ΥΠΟΙΚ για την επιστροφή ΦΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 14:12
Οδηγίες του ΥΠΟΙΚ για την επιστροφή ΦΠΑ
Οδηγίες προς τις εφορίες για την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, εντός των ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, δίνει με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο επισημαίνει ότι υπάρχουν εφορίες που καθυστερούν σημαντικά στην επιστροφή του ΦΠΑ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι εκτός των ορίων του νόμου.

Και ζητά από όλες τις εφορίες να διεκπεραιώσουν άμεσα όλες τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ των οποίων ο χρόνος αναμονής από τη υποβολή τους υπερβαίνει τις 120 ημέρες. Προειδοποιεί μάλιστα ότι από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες καθώς προωθείται νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία θα καταβάλλεται τόκος εκπρόθεσμης επιστροφής από το δημόσιο στους υπόχρεους στην περίπτωση που οι αιτήσεις επιστροφής καθυστερούν πέραν του ορίου αυτού.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται μάλιστα ότι «λόγω μνημονιακής υποχρέωσης τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών σε εβδομαδιαία βάση, με κατάταξη των Δ.Ο.Υ ανάλογα με τον μέσο χρόνο αναμονής αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ποσού επιστροφής. Η εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 14:14