Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 70%(!) μέχρι το 2050 προκειμένου να θρέψει τον πληθυσμό του πλανήτη, ο οποίος μέχρι τότε θα ανέρχεται σε 9,1 δισεκατομμύρια, εκτιμά σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Για το εν λόγω θέμα ο FAO έχει συγκαλέσει, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, ένα φόρουμ ειδικών με τίτλο: “Πώς να θρέψουμε τον κόσμο το 2050”, όπου θα συμμετάσχουν περίπου 300 ειδικοί (πανεπιστημιακοί, ερευνητές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικός τομέας), τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η συνάντηση θα αποτελέσει προοίμιο μίας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη διατροφική ασφάλεια, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16-18 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη, από 6,8 δισεκατομμύρια, θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050, ενώ η μεγαλύτερη δημογραφική αύξηση θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αναμένεται στην υποσαχάρια Αφρική (+108%, δηλαδή 910 εκατομμύρια άνθρωποι), ενώ το μικρότερο στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία (+11%, δηλ. 228 άνθρωποι).

Η ετήσια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους (σήμερα φτάνει τα 2,1 δισ. τόνους) και η παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια τόνους, για να φτάσει τα 470 εκατομμύρια τόνους το 2050, εκ των οποίων το 72% θα καταναλώνεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες (έναντι 58% σήμερα).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαθέσιμα εδάφη επαρκούν για να θρέψουν τον πληθυσμό που θα έχει στο μέλλον ο πλανήτης, αλλά ένα μεγάλο μέρος των εδαφών παραμένουν ανεκμετάλλευτα εξαιτίας προβλημάτων που είναι δύσκολο να επιλυθούν, όπως χημικά και φυσικά κατάλοιπα, ενδημικές ασθένειες και έλλειψη υποδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποσότητα ύδατος που προορίζεται για την άρδευση των γεωργικών εδαφών θα πρέπει επίσης να αυξηθεί κατά 11% μέχρι το 2050, αύξηση ωστόσο ασθενέστερου ρυθμού απ’ ό,τι στο παρελθόν, εξ αιτίας της αποτελεσματικότερης χρήσης των αρδευτικών μέσων.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης