Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει, μεταδίδει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Το γεωτρύπανο, όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», έχει συμπληρώσει τον εφοδιασμό του – το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε και η διαδικασία εφοδιασμού με περισσότερους από 16.500 τόνους καύσιμα, ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνι», σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης, ενώ έχουν φτάσει στην Κύπρο και είναι πανέτοιμα σε θέση αναμονής και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης που θα εξυπηρετήσουν με όλα τα απαραίτητα τις δύο γεωτρήσεις των ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.

Ωστόσο, πριν το γεωτρύπανο φτάσει στο βάθος της επιφάνειας του στόχου, όλοι οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι, αφού πολλές φορές λόγω κάποιας παραμέτρου που δεν έχει διαφανεί στις έρευνες μπορεί το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό.

Όπως έγραψε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», με την πολυεθνική άσκηση που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, υπάρχει πρόβλεψη για προστασία όλων των διόδων προς την περιοχή των γεωτρήσεων τόσο από το γεωτρύπανο όσο και για τα σκάφη υποστήριξης, αλλά και τα ελικόπτερα που θα συνδέουν σε καθημερινή βάση τη στεριά με το γεωτρύπανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία μετακίνησης και τοποθέτησης του υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανου FATIH (Πορθητής), στον στόχο «Αλάνια-1».

Η Τουρκία «φανέρωσε» χθες και επίσημα το σημείο της γεώτρησης που είναι στη νοητή γραμμή που συνδέει το δυτικό και ανατολικό άκρο του κόλπου της Αττάλειας.

Το σημείο της γεώτρησης, για το οποίο η Τουρκία απαγόρευσε την πλεύση άλλων πλοίων σε ακτίνα ενός μιλίου περίπου, απέχει 60 χιλιόμετρα από το λιμάνι Αττάλειας, 35 χλμ. από την ακτή της Αλάνια και 130 χιλιόμετρα από το ακρωτήρι του Ακάμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης