Το πράσινο φως άναψε το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας για την παροχή δανείου 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, εγκρίνοντας τη σχετική συμφωνία που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ολλανδική Βουλή, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου, χρειάζεται βάσει του Συντάγματος να εγκρίνει δια ψηφοφορίας την οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε κόμματα, οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, που συμμετέχουν στην προσωρινή κυβέρνηση καθώς και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις των Εργατικών, της Πράσινης Αριστεράς και των Δημοκρατών 66, εξέφρασαν την υπό προϋποθέσεις στήριξή τους στο πρόγραμμα, υπερτονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια πιθανή τραπεζική κρίση στην Ισπανία.

«Προς το συμφέρον της Ολλανδίας η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο πως η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες είναι προς το συμφέρον της Ολλανδίας, δεδομένου πως οι επενδύσεις των ολλανδικών τραπεζών στη χώρα της Ιβηρικής ανέρχονται σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ, ενώ και τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν «βάλει» χρήματα στην ευρωπαϊκή χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ίδιο σημείο, πως εάν κάτι πηγαίνει λάθος στην Ευρωζώνη, ή κάτι καταρρεύσει, οι κίνδυνοι και τα κόστη που συνδέονται με αυτό είναι πολύ, πολύ μεγάλα», εξήγησε.

Δύο λαϊκά κόμματα της αντι-ευρωπαϊκής παράταξης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Γκιρτ Βίλντερς, που έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη προωθώντας την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. καταψήφισαν την πρόταση για βοήθεια στην Ισπανία.

«Οι τράπεζες έπαιξαν με τα λεφτά άλλων και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάτα. Και αναίσχυντα πλέον δίνουν τον λογαριασμό στους Ολλανδούς και τους άλλους ευρωπαίους φορολογουμένους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ελευθερίας, Τόνι φαν Ντικ.

«Το ευρώ ασθενεί θανάσιμα. Το φάρμακο, που επιτάσσει απλώς να μεταγγίζονται όλο και περισσότερα χρήματα, δεν αποδίδει. Πρόκειται για μία θεραπεία των συμπτωμάτων και για τσιρότα πάνω στην πληγή. Οι επενδυτές βλέπουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης