Ολλανδία: «Πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό λιτότητας

  Ολλανδία: «Πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό λιτότητας
Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ο προϋπολογισμός λιτότητας, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η μείωση του ελλείμματος το 2013 ώστε να εκπληρώσει τα όρια τα οποία έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα (PvdΑ), η αξιωματική αντιπολίτευση, καταψήφισε τον προϋπολογισμό.Έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, το κόμμα των Φιλελεύθερων (VVD) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), τα κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, κατέληξαν σε συμφωνία με τρία κόμματα της αντιπολίτευσης: τους οικολόγους, τη Χριστιανική Ένωση και το κεντρώο D66.

Η άτυπη συμμαχία των πέντε κομμάτων ελέγχει 77 από τις 150 έδρες στη βουλή και εξασφάλισε μια προσωρινή πλειοψηφία.
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσον δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού.

«Δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης.Είμαστε εναντίον αυτού του σχεδίου», είπε. Ο Σάμσον πρόσθεσε πως το PvdΑ «προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς, αλλά πάντοτε για χάρη των ανθρώπων με μικρούς μισθούς, ανθρώπων που παίρνουν κρατικές συντάξεις, ανθρώπων που έχουν μια δουλειά και φοβούνται μην την χάσουν».

«Θα κατανεμηθούν δίκαια οι περικοπές;», διερωτήθηκε ο Ρούτε. Εξέφρασε εξάλλου την έντονη διαφωνία του για την "αχρείαστη" απόφαση να αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες για τον ολλανδικό προϋπολογισμό λιτότητας, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS ανέφερε πως οι φοροαπαλλαγές για δάνεια και υποθήκες είναι ανάμεσα σε αυτά που πρόκειται να τροποποιηθούν, ενώ το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα αυξηθεί για τους πολίτες, όπως και ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται ακόμη και το πάγωμα των μισθών πολλών δημοσίων υπαλλήλων.Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες χρειάζεται να περικοπούν κατά περίπου 14 δισ.ευρώ ώστε να ελεγχθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που αναμένεται να φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ το 2013—πολύ πάνω από το 3% που είναι το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Ο Ρούτε χαρακτήρισε την έκβαση της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας ένα "φανταστικό αποτέλεσμα".Τις τελευταίες δύο ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ διαπραγματευόταν με την αντιπολίτευση μια σειρά μέτρων λιτότητας ώστε να μειωθεί το έλλειμμα, που έπρεπε να έχουν εγκριθεί ως την Δευτέρα, βάσει της προθεσμίας την οποία είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.
Ο ντε Γέγκερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «επαρκές για να καθησυχαστούν οι χρηματοοικονομικές αγορές.Το όριο του 3% βρίσκεται πλέον εν όψει.Είχα καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες με αρκετά κόμματα.Πρόκειται πλέον να πάω στις Βρυξέλλες [για την παρουσίαση του πακέτου λιτότητας] με αυτοπεποίθηση».

Η "πολιτική τάξη" της Ολλανδίας βρέθηκε "στην καλύτερη ημέρα της", πρόσθεσε. Αναλυτές εξέφραζαν ανησυχίες ότι εάν η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν κατάφερνε να εγκρίνει ένα σχέδιο λιτότητας θα της επιβάλλονταν πρόστιμα 1,2 δισ.
ευρώ από τις Βρυξέλλες και κινδύνευε να απολέσει την αξιολόγηση του αξιόχρεού της AAA από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο Ρούτε υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στη βασίλισσα Βεατρίκη την Δευτέρα, αφού το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV, 23 έδρες) του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς, αποχώρησε από τη συζήτηση για τα μέτρα λιτότητας το σαββατοκύριακο. Αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την 12η Σεπτεμβρίου.
Η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία, που αποτελούσαν το δεξιό VVD και το CDA, διαπραγματεύονταν με το VVD από τον Μάρτιο.

Το VVD στήριζε την κυβέρνηση —χωρίς να μετέχει σε αυτήν— παρέχοντάς της μια ισχνή πλειοψηφία στη βουλή.Ο Ρούτε κατηγόρησε τον Βίλντερς για την κατάρρευση της κυβέρνησης.Ο Βίλντερς είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις των "δικτατόρων στις Βρυξέλλες" για τον προϋπολογισμό.

Η έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας σημαίνει πως η Ολλανδία "θα συνεχίσει να επωφελείται ενός χαμηλού επιτοκίου" στην αγορά ομολόγων, εκτίμησε ο Γέγκερ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 03:35