Την ολοκλήρωση των συνομιλιών για σήμερα ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, για το ελληνικό PSI. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νταλάρα συνοδευόμενος από τον Γάλλο τραπεζίτη Ζαν Λεμιέρ, συναντήθηκε στις 17.00 με τον Λουκά Παπαδήμο, συνάντηση που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες και κατόπιν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Νταλάρα μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το PSI την Παρασκευή, αναχώρησε σύμφωνα  από την Αθήνα με προορισμό το Μαϊάμι όπου βρέθηκε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου για ολιγοήμερες διακοπές. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την ανταλλαγή των ομολόγων συνεχίστηκαν μέσω τηλεφώνου.

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο επικεφαλής του IIF έφτασε στην Ουάσινγκτον, ενώ σήμερα επανήλθε στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταλάρα είχε προτείνει επιτόκιο 5 με 5,3%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατόπιν πιέσεων της Ευρώπης και του ΔΝΤ ζητούσε γύρω στο 4 με 4,5%, ώστε να μην αναγκαστούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν στο μέλλον τη συμμετοχή τους στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να επέμενε σε γενναίο κούρεμα, ώστε να μην χρειαστεί και δεύτερο σε μερικούς μήνες. Για το λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ μία επιπλέον πρόταση για χαμηλότερο κουπόνι, από 3% έως 4,5% επί των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Αθήνα με το κούρεμα, φέρονται να διαπραγματεύονται οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών.

Ο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι πρόκειται για την «τελευταία επιλογή που μπαίνει στο τραπέζι κατόπιν των πιέσεων της Γερμανίας να μειωθεί το κουπόνι».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά- Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης