Σε κινεζικά χέρια βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς η Cosco κατέβαλε σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ τα 280,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό της στο 67%. Με αυτήν την εξέλιξη ο κινεζικός κολοσσός έχει καταβάλει μέχρι στιγμής 368,5 εκατ. ευρώ για να θέσει υπό τον έλεγχό της μια από τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας.

Η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO) περιλαμβάνονται στις επενδύσεις, ύψους 293,8 εκατ. ευρώ, που πρέπει να υλοποιηθούν υποχρεωτικά βάσει της νέας σύμβασης παραχώρησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, έχει ήδη τοποθετήσει σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου το ποσό των 88 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα αποκτηθεί μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση. H κινεζική εταιρεία δεσμεύεται μεταξύ άλλων να επενδύσει σε αποβάθρα βεληνεκούς 300,000DWT καθώς και να προχωρήσει στην αναβάθμιση των γύρω υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και στην ανεύρεση ευκαιριών σε ότι αφορά την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού. Επιπλέον, η Cosco θα επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, ο οποίος θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στη Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, η Cosco θα αναλάβει την ανάπτυξη των logistics και της αποθήκευσης, τη στρατηγική πρωτοβουλία «One Belt One Road», καθώς και το γεωγραφικό πλεονέκτημα του λιμανιού να αναπτυχθεί ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. «Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, καθώς και μια καλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης για τις νεότερες γενιές Ελλήνων» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Cosco.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας:

Η China COSCO Shipping Corporation limited («COSCO SHIPPING» ή «ο Όμιλος») και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου («ΤΑΙΠΕΔ») υπέγραψαν σήμερα στις 09.00 στην Αθήνα, Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σηματοδοτώντας την επίσημη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ , καθώς και ποσοστού 16% σε επόμενη φάση, με αποτέλεσμα η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Group Limited, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην COSCO SHIPPING, να καθίσταται επισήμως πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και τις εργασίες του λιμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν μεταξύ άλλων:

  • ο διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της COSCO SHIPPING Wan Min,
  • ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της COSCO SHIPPING Ye Weilong,
  • o Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Διαχείρισης Feng Boming,
  • ο πρόεδρος της COSCO SHIPPING Hong Kong Zhu Jianhui,
  • ο πρόεδρος της COSCO SHIPPING Europe Lin Ji,
  • ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠ Fu Chengqiu, καθώς και
  • ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.
Στη συνέχεια, με πρόσκληση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Ιακώβου Γεωργανά και του Διευθύνοντος Συμβούλου Σωκράτη Λαζαρίδη, και συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο Wan Min μετέβη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να κρούσει το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου, εγκαινιάζοντας έτσι την αρχή μίας νέας εποχής για το λιμάνι του Πειραιά. Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Gao Wengi, σύμβουλος και επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ο Χαράλαμπος Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κρουαζιέρα και εμπορευματοκιβώτια

Η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO) περιλαμβάνονται στις επενδύσεις, ύψους 293,8 εκατ. ευρώ, που πρέπει να υλοποιηθούν υποχρεωτικά βάσει της νέας σύμβασης παραχώρησης.

Απώτερος στόχος των επενδύσεων είναι η μετατροπή του ΟΛΠ στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην ΕυρώπηΟ κινεζικός κολοσσός, πάντως, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα πως οι επενδύσεις της θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου αξιοποίησης του λιμανιού και ένταξής του στον λεγόμενο «Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος θα συσφίξει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις Πεκίνου – Βρυξελλών.

Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της Cosco, απώτερος στόχος των επενδύσεων είναι η μετατροπή του ΟΛΠ στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και στο σημαντικότερο λιμάνι αναχώρησης κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο.


Φωτογραφίες από την τελετή υπογραφής

Πηγή φωτό: ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (Eurokinissi.gr)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης