Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, 20:20
Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική
Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι διαδικασίες από την Εθνική Τράπεζα για την πώληση ποσοστού ως 20% της θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, με την πρόσληψη συμβούλων, πώληση που εντάσσεται στο πρόγραμμα κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Εκτιμάται ότι η διάθεση του ποσοστού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου 2011. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές, Τούρκους και ξένους.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα και τα μηνύματα είναι θετικά τόσο με τη συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων όσο και από τους ιδιώτες μετόχους που έχουν προεγγραφεί και για περισσότερα δικαιώματα.

Όπως ανέφερε σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, η κίνηση της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση του κεφαλαίου σε μια χρονική περίοδο εσωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών, λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης, αναμένεται να της επιτρέψει να ανακτήσει σταδιακά την πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης στη διατραπεζική αγορά.

Αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ άλλων να κάνει ένα πρώτο βήμα για την σταδιακή της απεξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (καθώς έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ επί συνόλου 96 δισ. ευρώ του εγχώριου συστήματος).

H αύξηση κεφαλαίου δίνει επίσης στην Εθνική τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 350 εκ. ευρώ που θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με το δείκτη Tier I να φθάνει στο 14,6%, από τους υψηλότερους της Ευρώπης.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης για τον Όμιλο και την ελληνική οικονομία γενικότερα, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για την έξοδο από την κρίση.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ταμβακάκης, είπε ότι η Εθνική δεν προτίθεται σε καμιά περίπτωση να αξιοποιήσει την αύξηση για να προχωρήσει σε εξαγορά ή συγχώνευση με μετρητά.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Εθνική Τράπεζα και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είπε ότι «το Δημόσιο μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα διατηρήσει την συμμετοχή του στην Εθνική Τράπεζα και μέσα από την μικρή άμεση συμμετοχή, αλλά και μέσα από την μεγαλύτερη συμμετοχή του μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, των όποιων οι διοικήσεις, έχουν λάβει αποφάσεις να συμμετάσχουν και να διατηρήσουν το επίπεδο της μετοχικής συμμετοχής τους».

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι βλέπει θετικά αίτημα από μέρους της Εθνικής, για την επιστροφή των χρημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο, «για να μπορέσει η Εθνική Τράπεζα να λειτουργήσει πιο αυτόνομα, εφόσον θα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, μετά από αυτή την εξαιρετικά πετυχημένη απ’ ό,τι φαίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, 20:28