Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς ο Χοακίν Αλμούνια φαίνεται να ανοίγει την πόρτα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα διαδικαστικά προβλήματα όμως λύνονται με προφορικές διαβεβαιώσεις. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθεί από την γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το υπουργείο Οικονομικών και βεβαίως, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πριν από όλα, η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να επιτύχει την άμεση απεμπλοκή της από όλες τις μη τραπεζικές συμμετοχές που διαθέτει. Αυτό άλλωστε αποτελεί και βασική παράμετρο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πάντες γνωρίζουν ότι η ΑΤΕ θα εγκαταλείψει μετά από δεκαετίες το αγροτοσυνεταιριστικό και βιομηχανικό τομέα. Όσο δύσκολο και εάν είναι πρέπει να παραχωρήσει(έναντι αντιτίμου) τη συμμετοχή της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, στη Δωδώνη, στη ΣΕΚΑΠ. Υπάρχουν όμως και άλλες συμμετοχές της τράπεζας, που δεν είναι ευρέως γνωστές όπως αυτή στην Αττική Οδό (9,88%), στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,61%0, στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%).
Στο χρηματοπιστωτικό τομέα η ΑΤΕ κατέχει το 40,6% της FBBank, κατέχει το 21% της Σερβικής ΑΙΚ Bank (Agroindusrial Commercial Bank) και συμμετέχει με ποσοστό 74% στην ATE Bank Romania.

Επίσης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται μείωση προσωπικού, μείωση αποδοχών (τουλάχιστον κατά 10%) καθώς και κλείσιμο κάποιων καταστημάτων.

Ο διοικητής της ΑΤΕΜΑΝΚ Θ. Πανταλάκης ευθύς μόλις ανέλαβε την διοίκηση της τράπεζας κατέθεσε σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΑΤΕ, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 με 1,08 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 675 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές και τα υπόλοιπα θα εισρεύσουν ως κεφάλαια στα ταμεία της τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση θεωρεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως τη μόνη λύση για την «επαναφορά» της ΑΤΕ και αποκλείει την ένταξη της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφού τη θεωρεί «έσχατη λύση» και αφού αποτύχουν οι προηγούμενες προσπάθειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης