Επί…ποδός πολέμου βρίσκονται οι οργανώσεις καταναλωτών ανά την Ελλάδα, καθώς η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άνοιξε επισήμως στις 4 Ιανουαρίου, κινητοποίησε τους ενδιαφερόμενους. Οι περισσότεροι καταναλωτές έως τώρα αποφεύγουν να προσφύγουν μόνοι τους στα ειρηνοδικεία και επιλέγουν να απευθυνθούν για βοήθεια στις καταναλωτικές ενώσεις, οι οποίες συλλέγουν αιτήσεις και ετοιμάζονται για μαζικές προσφυγές.

Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας και παρά την προετοιμασία, που έγινε στο Τμήμα Εκούσιας Δικαδικασίας, με την τοποθέτηση τεσσάρων υπαλλήλων για παραλαβή των επίμαχων αιτήσεων, τρεις μόνον αιτήσεις είχαν υποβληθεί έως αργά χθες, Τρίτη.Οι τρεις πολίτες, που προσέφυγαν, έλαβαν δικάσιμο για την εκδίκαση των αιτήσεών τους τον Μάιο, ώστε να δοθεί το περιθώριο των δυόμιση μηνών για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δύο από τους τρεις δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν σε δικηγόρο την υπόθεσή τους και έσπευσαν μόνοι στο δικαστήριο με έντυπα, που πήραν και συμπλήρωσαν από σελίδες καταναλωτικών οργανώσεων.  Οι υποβληθείσες αιτήσεις αφορούν χρέη από στεγαστικά και από καταναλωτικά δάνεια, αλλά και από πιστωτικές κάρτες. Μία από αυτές, συνταξιούχου, περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά χρέη από πιστωτικές κάρτες, που υπερβαίνουν συνολικά τα 70.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αντίστοιχα «μουδιασμένη» δραστηριότητα παρουσιάζεται και στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ σε εκείνο της Πάτρας δεν έχει γίνει ακόμη προσφυγή. Σε όλα τα Ειρηνοδικεία, ωστόσο, παρατηρείται καθημερινά προσέλευση δεκάδων πολιτών, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να παραλάβουν το ειδικό έντυπο, που κατατοπίζει περί την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Στο «μέτωπο» των καταναλωτικών οργανώσεων όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Η εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτή «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μαρία Βασιλειάδου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περίπου 680 – 700 μέλη της έχουν καταθέσει φακέλους στις τράπεζες για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους και διευκρίνισε ότι αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3.000 αιτήσεις. Οι περιπτώσεις αφορούν χρέη από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, είτε επειδή έχουν μείνει άνεργοι, είτε επειδή έχουν χάσει μέρος του εισοδήματός τους.

Η ρύθμιση αφορά τμήμα του χρέους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη, διαρκεί τέσσερα χρόνια και εφόσον οι οφειλέτες ανταποκριθούν σε αυτή, απαλλάσσονται από το υπόλοιπο των χρεών τους. Σε ρύθμιση υπάγονται, τόσο οι οφειλές, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όσο και αυτές, που ακόμη εξυπηρετούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών μπορούν να κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο του τόπου, όπου κατοικεί ο υπερχρεωμένος πολίτης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στο δικαστήριο είναι να έχει πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές και αυτή να έχει αποτύχει. Η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

 

Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει:

– έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του οφειλέτη να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές

– κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του

– κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και

– σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συμφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Με την αίτηση ή το αργότερο σε ένα μήνα από την υποβολή της, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης