Σε «άτακτη υποχώρηση» υποχρεώνεται η κυβέρνηση και στο θέμα της φορολογίας ακινήτων, το γνωστό πλέον ΕΤΑΚ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κερδισμένοι θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες, που ήταν και τα μεγαλύτερα θύματα από την επιβολή του ΕΤΑΚ, επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυριότερη αλλαγή αφορά τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου που δεν θα αφορά μόνο για την κύρια κατοικία του. Σήμερα ισχύει αφορολόγητο για την κύρια κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ. και αξίας έως 300.000 ευρώ.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου που εξετάζεται το το αφορολόγητο όριο, θα παραμείνει για τους έγγαμους στα 300.000 ευρώ και θα υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων, που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του. Έτσι, θα απαλλάσσονται οι περισσότεροι μικροϊδιοκτήτες. Πάνω από το αφορολόγητο όριο ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει φορολογικής κλίμακας. Περισσότερο επιβαρυμένοι θα είναι οι άγαμοι για τους οποίους το αφορολόγητο όριο ενδέχεται να μειωθεί στις 200.000 και πάλι για όλα τα ακίνητα που έχει κάποιος στην κατοχή του. Μικρές αυξήσεις του αφορολόγητου εξετάζονται και για κάθε παιδί, οι οποίες όμως δεν θα ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ για κάθε ένα από αυτά.

Με τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων τα δημόσια έσοδα θα εμφανίσουν ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση και το ερώτημα είναι ποιος πληρώσει τις διαφορές αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον φόρους πάντως κατά 6,6 δισ. ευρώ θα πληρώσουμε φέτος εν μέσω κρίσης όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο κατάρτισε και υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Το 2008 η «μαύρη τρύπα» των εσόδων έφθασε τα 2 δισ. ευρώ καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να εισπράξει τα έσοδα που είχε προβλέψει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης