Η επιθετική υποχώρηση του γιεν συνεχίστηκε και σήμερα, Δευτέρα, κατά την ασιατική συνεδρίαση. Ειδικότερα, το USD/JPY διαπραγματεύεται σε υψηλά 9 μηνών, ενώ η ισοτιμία EUR/JPY σταθεροποιείται λίγο πριν από τον σκόπελο των 110,00 γιεν. Οι κινήσεις στο ιαπωνικό νόμισμα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ωριαία γραφήματα.

Οι αναλυτές έχουν παρατηρήσει κατοχύρωση κερδών στις θέσεις πώλησης του γιεν, αν και το νόμισμα σε γενικές γραμμές παραμένει υπερπουλημένο και φαίνεται ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που είχαν ταχθεί υπέρ της ανόδου του νομίσματος αρχίζουν να τροποποιούν τα portfolios τους, εν αναμονή ανόδου του νομίσματος. Προς το παρόν, θα ήταν πρόωρο να μιλήσουν για σημαντική στροφή, αν και υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υπόλοιπα νομίσματα σταθεροποιούν τις κινήσεις της περασμένης Παρασκευής. Το ευρώ σταθεροποιήθηκε πριν από το 1,3500 έναντι του δολαρίου και, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, αναμένεται να επεκτείνει την άνοδο πάνω από αυτό το επίπεδο τις επόμενες συνεδριάσεις. Οι επενδυτές φαίνεται ότι κατάφεραν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο νόμισμα, μετά την ελληνική συμφωνία, και υπό την πεποίθηση ότι δεν έπεται άμεσα μια καταστροφή κι ενώ αναμένεται η δεύτερη πράξη 3ετούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η όποια ανοδική αντίδραση στο EUR/USD θα συναντήσει εμπόδια στην περιοχή του 1,3600-1,3700, δεδομένου ότι τα ρίσκα μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης είναι ρεαλιστικά και οι τοπικές οικονομίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε δυσεπίλυτα δημοσιονομικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο Αυστραλίας παρουσιάζει ενδείξεις αποδυνάμωσης. Τα αποθαρρυντικά πρακτικά της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα ενθάρρυναν την κατοχύρωση κερδών στις θέσεις αγοράς του νομίσματος, ενώ φήμη ότι οι ξένοι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στο νόμισμα συμβάλλει στην υποχώρηση του δολαρίου Αυστραλίας. Ακόμα και το EUR/AUD έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, με την αγορά να διασπά σημαντική αντίσταση στο 1,2500, δείχνοντας πιθανό σχηματισμό μακροπρόθεσμου πυθμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της εβδομάδας είναι η πράξη χρηματοδότησης της ΕΚΤ την Τετάρτη, η ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τα νέα μέτρα καθώς και η κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke. Η πορεία της πολιτικής της Fed καθορίζει πάντα σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που την περασμένη εβδομάδα ο Bullard της Fed αντιτάχθηκε στην ιδέα ενός τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Απομένει να φανεί αν ο Bernanke συνταχθεί με κάτι τέτοιο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης