ΟΟΣΑ: Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στις G20

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 14:29
ΟΟΣΑ: Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στις G20
Η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στις 34 χώρες-μέλη του σημείωσε άνοδο στο 1,7% από το 1,6% τον Δεκέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στις G20 υποχώρησε στο 2,6% από το 2,9%. Οι χαμηλότερες αυξήσεις των τιμών ήταν το αποτέλεσμα της υποχώρησης στις ετήσιες τιμές της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα ήταν σταθερός, ενώ στη Νότια Αφρική κατέγραψε άνοδο.

Το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού θα ανησυχήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αυτές τις αναπτυγμένες οικονομίες που βιώνουν μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικών αυξήσεων των τιμών. Πολλοί θεωρούν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του 2% είναι συμβατός με την υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Στο 0,8%, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έμεινε πολύ χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για μόλις κάτω του 2%, ενώ στη Σουηδία οι τιμές υποχώρησαν 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός στην Τσεχία διαμορφώθηκε στο 0,2% και στην Πολωνία στο 0,6%.

Όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και ακόμη και οι κυβερνήσεις συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στο να μειώσουν το χρέος τους, γεγονός που συνιστά πρόβλημα, ιδιαιτέρα για τις υψηλά χρεωμένες χώρες στην Ευρωζώνη. Οι επιχειρήσεις μπορεί να δουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους να συρρικνώνονται, μειώνοντας τη βούλησή τους για επενδύσεις και για προσλήψεις εργαζομένων.

Όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν, οι καταναλωτές μπορούν να αναβάλουν τις αγορές τους με την προσδοκία ότι θα πετύχουν καλύτερη αξία για τα χρήματά τους στο μέλλον. Αυτό μπορεί αντίστοιχα να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργήσει περαιτέρω αποπληθωριστικές πιέσεις.

Έπειτα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ιαπωνία στο να εξέλθει από την περίοδο αποπληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν παρόμοια δοκιμασία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 14:29