Η Ισπανία οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, καθώς οι προοπτικές να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά ισχνές και η ύφεση θα συνεχίσει να έχει «αντίκτυπο» και τον επόμενο χρόνο, εκτιμά σε σημερινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, που παρουσίασε την έκθεσή του στη Μαδρίτη το μεσημέρι, η μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση ήδη από το 2008 χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου θα παραμείνει σε ύφεση και μετά το 2012 (συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -1,3%), το 2013 (προβλεπόμενη μείωση κατά -1,4%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία λαμβάνει «παραδειγματικά μέτρα» και στέλνει «καλά σημάδια» στις χρηματαγορές, υποστήριξε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ο «ουσιαστικός κίνδυνος» για την οικονομία της Ισπανίας παραμένουν τα υψηλά κόστη δανεισμού, υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πάντως, οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να μειωθούν σε περίπτωση που η Μαδρίτη ζητήσει δανειακή βοήθεια από την ευρωζώνη, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτόν, ο Γκουρία συνέστησε στην ΕΕ να βοηθήσει «ανεπιφύλακτα» τη Μαδρίτη εάν προσφύγει για χρηματοοικονομική βοήθεια: «αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ισπανίας να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα και να κάνουν μία ανεπιφύλακτη δήλωση, με την οποία θα τονίζουν πως εάν η Ισπανία ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια, η βοήθεια αυτή θα δοθεί και πως το αίτημα της Ισπανίας θα είναι καλοδεχούμενο», τόνισε ο Γκουρία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το κύριο πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι η ανεργία, η οποία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ξεπερνά το 25%: ένα 25,02% του ενεργού πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά, ενώ ο δείκτης της ανεργίας στους νέους ηλικίας 16-24 ετών ανέρχεται στο 52%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χώρα θα εξακολουθήσει να καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στον προηγμένο βιομηχανικό κόσμο, με 25% το 2012 και 26,9% το 2013.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο σχετικός δείκτης θα φθάσει το 24,6% στα τέλη του 2012 και εν συνεχεία θα σημειώσει μικρή κάμψη, στο 23,3%, το 2013.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης