Η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς τους δανειολήπτες με ρήτρα ξένου νομίσματος, στο οποίο θα μπορεί πλέον να προσφύγει η πλειονότητα των νοικοκυριών και το οποίο καταρτίσθηκε μετά τη συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα.

Το περασμένο έτος, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε επιτρέψει την αποπληρωμή των δανείων σε ξένο νόμισμα με προνομιακό, σταθερό, επιτόκιο, επιβάλλοντας στις τράπεζες να αναλάβουν το επιπλέον συναλλαγματικό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως το μέτρο αυτό έβρισκε εφαρμογή μόνον για όσα φυσικά πρόσωπα είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν άπαξ το σύνολο του χρέους τους, δηλ. αφορούσε μόνον μία εύπορη μειονότητα.

Σύμφωνα με το νέο σχήμα, το οποίο καταρτίσθηκε από κοινού με την Ένωση Ουγγρικών Τραπεζών (MBSZ), όσοι δανειολήπτες κατέχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα μπορούν να ζητήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να «παγώσει» η καταβολή των δόσεών τους το ανώτερο για πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Το πρόγραμμα θα λάβει πέρας στις 30 Ιουνίου 2017.

Το μέτρο θα αφορά δάνεια συνολικού ύψους κατ’ άτομο έως 20 εκατ.
φλορινίων (68.000 ευρώ), που αντιπροσωπεύουν το «90% των δανειοληπτών», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την-άλλοτε πολύ δημοφιλή-δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο, η δανειακή ισοτιμία θα καθορίζεται σε 180 φλορίνια/ φράγκο, έναντι τρέχουσας ισοτιμίας 240 φλορινίων/ φράγκο.
«Στόχος του παγώματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τις επιπτώσεις της συναλλαγματικής μεταβλητότητας και να καταστήσουμε πιο προβλέψιμη την κατάσταση των δανειοληπτών», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια του παγώματος, οι τράπεζες πρόκειται να εγγράφουν σε διαφορετικούς λογαριασμούς τη διαφορά ανάμεσα στην προνομιούχο και την τρέχουσα ισοτιμία.

Μετά μία πενταετία, η αποπληρωμή του ποσού που θα έχει συγκεντρωθεί από τη διαφορά αυτή θα επιμερισθεί μεταξύ του κράτους, των τραπεζών και του κάθε εκάστου δανειολήπτη. Ο τραπεζικός τομέας στην Ουγγαρία κατέγραψε απώλειες 92,6 δισ. φλορινίων (331 εκατ. ευρώ) κατά το 2011, το πρώτο έλλειμμά του τα τελευταία 13 χρόνια, εξαιτίας εν μέρει της εφαρμογής του μέτρου της εφάπαξ αποπληρωμής των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης