«Ουτοπικά τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011, 19:18
«Ουτοπικά τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων»
«Οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερα χρήματα - και θα τα πάρουν. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα μέσα δεν μπορεί να εξυγιανθεί η χώρα, η οικονομία συρρικνώνεται και τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι ουτοπικά» υποστηρίζει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», που κυκλοφορεί σήμερα.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, ότι το νέο πακέτο θα είναι «της τάξεως άνω των 100 δισ., εάν η Ελλάδα το 2013 και το 2014 θα καταφεύγει στην ξένη βοήθεια». Όσο για την πίεση της Γερμανίας να συμπεριληφθούν και ιδιώτες επενδυτές καθώς και τράπεζες σε νέο πακέτο για την Ελλάδα, γράφει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια «δεν θα προέλθουν και πάλι αποκλειστικά από δημόσια ταμεία, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον κύκλο των συνεργατών του».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει αποτυχία στον στόχο μεταρρύθμισης του γιγαντιαίου κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας και αναφέρεται στη Δ.Ε.Η. και τον πρόεδρο του συνδικάτου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «πρώην τροτσκιστή» που έχει στο γραφείο του αναρτημένα πόστερ των Τσε Γκουεβάρα, Μαρξ και Τρότσκι. «Από το 1999 το συνδικάτο του παίρνει άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις του εργοδότη του άνω των 31,3 εκατ. ευρώ. Άκρως παρανοϊκό: Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το συνδικάτο πήρε 115.000 ευρώ για διαδηλώσεις κατά του εργοδότη του - της κυβέρνησης και του προγράμματος περικοπών» γράφει το «Spiegel».

Αμφιβολίες διατυπώνονται για τις προοπτικές επιτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων και εξαιτίας της υπερδιογκωμένης γραφειοκρατίας των ελληνικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, έχουν χαθεί πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο, ενώ οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 31 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011, 19:18