«Όχι» στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ή των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων στο δημόσιο λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα φυσικά πρόσωπα που βρέθηκαν στη διοίκηση ΝΠΔΔ, εφόσον με νομοθετικά μέτρα έχει ανασταλεί η είσπραξη των οφειλών αυτών.

Για το λόγο αυτό, δικαιώνεται από το ΣτΕ, γλυτώνοντας τη δέσμευση κάθε περιουσιακού του στοιχείου ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Χλαμπουτάκη ο οποίος διετέλεσε για μόλις 113 μέρες άμισθος πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν (1 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2013). Στον κ. Χλαμπουτάκη αλλά και στον πρώην αντιπρόεδρο του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη ο οποίος όμως ουσιαστικά εκτελούσε τότε τα καθήκοντα του προέδρου, είχε καταλογιστεί συνολικό ποσό ύψους 3.282.273 ευρώ για σειρά φορολογικών παραβάσεων, την τριετία 2010-2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το Β’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την απόφασή του έκρινε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος του κ. Χλαμπουτάκη δεν ήταν νόμιμα.

Και αυτό γιατί με μία σειρά νομοθετικών μέτρων που λαμβάνονται κατά καιρούς, “είναι ανεκτή από τον νομοθέτη η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης απόδοσης αυτών”

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι « δεν επιτρέπεται η λήψη των ως άνω μέτρων σε βάρος φυσικών προσώπων εντεταλμένων στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση νομικών οντοτήτων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, όταν για αυτούς τους παρακρατούμενους φόρους και αποδοτέους κατά τη διάρκεια της θητείας τους φόρους, ήταν ανεκτή από το νομοθέτη η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης απόδοσης αυτών, πράγμα που συνέβη και εν προκειμένω, όπως συνάγεται από το γεγονός ότι δυνάμει των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων, είχε ανασταλεί η συμφωνία με διάταξη λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως είναι και τα επίδικα (σ.σ.: ασφαλιστικά μέτρα) προς εξασφάλιση της ικανοποίησης των αξιώσεων κάθε πιστωτή και από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των οποίων και των αξιώσεων του Δημοσίου από μη καταβολή των επίμαχων φόρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης