"Όχι" σε νέα μέτρα και αναδιάρθρωση του χρέους

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010, 15:01
"Όχι" σε νέα μέτρα και αναδιάρθρωση του χρέους
Θετικότατες είναι οι αξιολογήσεις που κάνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, δύο από τους επικεφαλής της Τρόικας, ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ (Έθνος) και ο Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Το ΒΗΜΑ). Και οι δύο, πάντως, τονίζουν ότι ακόμα υπάρχουν πολλά να γίνουν.

Ο κ. Τόμσεν επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα φέτος, ούτε αναφορικά με τις δαπάνες ούτε αναφορικά με τα έσοδα και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο θα επιτευχθούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντερούζ δηλώνει εντυπωσιασμένος από την έως σήμερα πρόοδο και προσθέτει ότι η «Ελλάδα αλλάζει και ότι μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Και οι δύο, σχετικά με ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν το δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν ζήτησαν και δεν ζητούν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ποτέ δεν ζήτησαν απολύσεις από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν μιλάει για μια κοινωνική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία είναι σεβαστή, αλλά και οι δύο πιστεύουν ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για μια πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων.

Ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση του κ. Ντερούζ, ο οποίος δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους», διαψεύδοντας εγχώριες και αλλοδαπές «Κασσάνδρες».

Ο ίδιος, μάλιστα, δίνει και τη συνταγή για τη μείωση του χρέους στο μισό. Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει, πρέπει η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5%του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%. Θεωρεί και τους δύο στόχους απολύτως εφικτούς και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει στο 50% του σημερινού σε 10 χρόνια.

Αναφορικά με το έλλειμμα, τονίζει πως, αν πέσει κάτω από το 8% του ΑΕΠ, «θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο και εφαρμόσιμο».
Συνιστά, όμως, σε αυτή την περίπτωση «να μην αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν», όπως να επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρεται σε ένα δύσκολο θέμα, όπως η φοροδιαφυγή. Τονίζει ότι για να γίνει πιο δίκαιο το πρόγραμμα, πρέπει να φορολογηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα. Δεν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές, από όσο προβλέπεται στο μνημόνιο, αλλά να εφαρμοστεί η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι αρχές έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται γι’ αυτό, άρα δεν θα συσταθούν υπηρεσίες από την αρχή για να τα συλλέξουν. Το θέμα, κατά τον κ. Τόμσεν, είναι να υπάρξει πολιτική βούληση που θα επιβάλλει τη συμμόρφωση με το νόμο. Τέλος δεν διστάζει να ταχθεί και υπέρ της φυλάκισης των «ενόχων», σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010, 15:01