Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εκτίμησε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης, δεν θα έχουν «καμία δικαιολογία» αν πέσουν και πάλι σε κατάσταση ύφεσης.

«Το 2008 πολλοί είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν δει τις αναταράξεις. Οι ηγέτες δεν έχουν αυτήν τη δικαιολογία τώρα», δήλωσε ο κ. Ζέλικ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην Ουάσινγκτον. «Ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι απίθανη μία νέα ύφεση για τις πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Όμως αυτή η πεποίθησή μου αλλάζει καθημερινά από τη ροή κακών οικονομικών ειδήσεων», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Μία κρίση που θα έχει δημιουργηθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο, μπορεί να γίνει κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα πιο σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα προτού γίνουν ακόμη πιο σοβαρά για τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε.

Όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε τί θα συμβούλευε όλες αυτές τις χώρες να κάνουν, ο Ζέλικ τις κάλεσε να αποφύγουν τον προστατευτισμό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες ή τις αναπτυσσόμενες χώρες το συμπέρασμά μου είναι (…) ότι υπάρχουν δύο γενικές πολιτικές συμβουλές. Η πρώτη από αυτές είναι: μην κάνετε ανοησίες. Οπότε μην αφήσετε τον κόσμο να πέσει στον προστατευτισμό», εξήγησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Και η δεύτερη αφορά τη γεωργία: όταν οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται αποφύγετε τα εμπάργκο στις εξαγωγές», πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης