Με ένα μεγαλοπρεπές ΌΧΙ η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Coca Cola για εξαγορά της Huiyuan, της μεγαλύτερης εταιρίας χυμών φρούτων της χώρας.

“Με βάση το νόμο κατά των μονοπωλίων, το Υπουργείο Εμπορίου αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγορά”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας, οι Κινέζοι λειτούργησαν με τους όρους της οικονομίας της αγοράς, καθώς η εξαγορά αυτή θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.

Τον Σεπτέμβριο, η Coca Cola είχε καταθέσει προσφορά 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της κινεζικής εταιρίας.

Αν η υπόθεση είχε προχωρήσει και η Coca Cola εξαγόραζε την Huiyuan, θα ήταν η μεγαλύτερη πώληση κινεζικής εταιρίας σε ξένη και η δεύτερη μεγαλύτερη που εμποδίζει το Υπουργείο Εμπορίου από την εφαρμογή του νόμου κατά των μονοπωλίων, την 1η Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Μειωμένη η ανάπτυξη στο 6,5%

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2009 προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα ενώ προειδοποίησε το Πεκίνο ότι ενδεχομένως να μην επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους του, εάν προσπαθήσει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση ενισχύοντας περαιτέρω τις επενδύσεις.

Στις τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, η τράπεζα έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ φέτος σε 6,5% από 7,5% που ανέμενε το Νοέμβριο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα φέτος και το 2010, κυρίως μέσω των αδύναμων εξαγωγών και των μη κυβερνητικών επενδύσεων.

Ωστόσο, τα οικονομικά θεμελιώδη της Κίνας εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη για μετά το 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης