Τέλος στο σενάριο παραχώρησης δανείου, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Κύπρο δίνει οριστικά η Ρωσία, διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της χώρας, Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και της διεθνούς χρηματοοικονομικής συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του, την οποία δημοσίευσε χθες το Bloomberg, ο κ. Στόρτσακ ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται στα σχέδια της Ρωσίας να χορηγήσει το δάνειο πέντε δισεκατομμυρίων στην Κύπρο, καθώς οι κίνδυνοι, όπως σημείωσε, είναι μεγάλοι για ν’ αντιμετωπιστούν από έναν και μόνο δανειστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προφανές», είπε, «ότι κανένας δανειστής δεν μπορεί να δουλέψει μόνος του με την Κύπρο», ενώ τόνισε ότι όποιος σκοπεύει από μόνος του να χρηματοδοτήσει την κυπριακή κυβέρνηση ή να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναλαμβάνει τεράστιο ρίσκο.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατέστησε επίσης σαφές πως, ακόμα και αν η Μόσχα συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης που ετοιμάζει η Ε.Ε., δεν θα ήταν εκ των βασικών πιστωτών.

«Αν και δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή, όπως είπε και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είμαστε οι βασικοί πιστωτές» ανέφερε ο κ. Στόρτσακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στην προσπάθεια οικονομικής στήριξης της Κύπρου από την Ε.Ε., όταν, όμως, οι συζητήσεις φθάσουν στην τελική ευθεία.

«Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά παίρνω ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου οφείλουν να καθορίσουν τους κανόνες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και εμείς δεν αισθανόμαστε πολύ άνετα να παρεμβαίνουμε τώρα σ’ αυτήν τη διαδικασία» είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος.

«Όταν οι απαραίτητες συμφωνίες θα είναι έτοιμες, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετάσχουμε σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά αυτό χρειάζεται προηγουμένως μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» είχε τονίσει.

Πληροφορίες, πάντως, φέρουν τη Μόσχα να συμμετέχει στη στήριξη της Κύπρου, σε περίπτωση μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος έλαβε πενταετές δάνειο 2,5 δις ευρώ από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2011 και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για αποπληρωμή του το 2020, αντί το 2016.

Πηγή: sigmalive.com

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης