«Πάγωσαν» στην Ελβετία 43 εκατ. ευρώ του Άσαντ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011, 12:28
«Πάγωσαν» στην Ελβετία 43 εκατ. ευρώ του Άσαντ
Η κυβέρνηση της Ελβετίας «πάγωσε» κεφάλαια που ανέρχονται σε 50 εκατ. ελβετικά φράγκα (43 εκατ. ευρώ) και ανήκουν στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και σε άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας, όπως δήλωσε μια κυβερνητική εκπρόσωπος σήμερα. Τα κεφάλαια αυτά ανήκουν σε 12 εταιρείες και 54 πρόσωπα.

Πέραν του Σύρου προέδρου, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος Μάχερ Άσαντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος της Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών, της αρμόδιας υπηρεσίας στο ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ελβετία επέκτεινε τον Μάιο τις κυρώσεις της εις βάρος της Συρίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τον Άσαντ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, ώστε να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνησή του να τερματίσει την αιματηρή καταστολή.

Η Ελβετία έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την εικόνα που είχε στο παρελθόν -του ασφαλούς προορισμού για παράνομα αποκτηθέντα κεφάλαια- κατάσχοντας πόρους που ανήκαν σε αρκετούς ανατραπέντες δικτάτορες και συμφωνώντας, από το 2009, να άρει εν μέρει την αυστηρή τραπεζική μυστικότητα, για να βοηθήσει άλλες χώρες να εντοπίζουν φοροφυγάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, «πάγωσε» πόρους των πρώην ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου και στενών συνεργατών τους καθώς και πόρους του εκλιπόντος ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και μελών της οικογένειάς του.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011, 13:14