Πακέτο τροπολογιών με φοροαπαλλαγές

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015, 22:35


«Ομάδα» τροπολογιών κατέθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, φοροαπαλλαγές για αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια.

Με τις τροπολογίες αυτές που αναμένεται να ψηφιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα ικανοποιούνται ορισμένες από τις εξαγγελίες της κας Βαλαβάνη, ενώ «ανοίγει» ο δρόμος για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο.

Αναλυτικά, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν:

- Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

- Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

- Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

- Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο «Aνοίγει» ο δρόμος για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο55%, στο 27,5%.

- Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

- Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015, 12:33