«Πανηγύρι» ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, 12:16
«Πανηγύρι» ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι
Θολό τοπίο επικρατεί στην ελληνική αγορά αμνοεριφίων, ως προς την επάρκεια και τις τιμές, καθώς και στα δύο αυτά ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κρεοπωλών και κτηνοτρόφων.

Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών έχει κάνει ήδη τις παραγγελίες του, προκειμένου να απολαύσει τον παραδοσιακό οβελία, οι μεν κρεοπώλες μιλούν για επάρκεια στην αγορά και άριστης ποιότητας κρέας, οι δε κτηνοτρόφοι καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, καταγγέλλοντας «ελληνοποιήσεις».

Μειωμένη παραγωγή έως 40% λόγω παγετού

«Πώς είναι δυνατόν, ενώ η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων στη χώρα μας είναι μειωμένη σε ποσοστό ως και 40%, η αγορά να είναι ''τίγκα'' σε προϊόν;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, τονίζοντας ότι «εδώ και έναν μήνα μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα» ζωντανά ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία σφάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου και στη συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές ως …ελληνικά. «Παραπλανούν τους Έλληνες καταναλωτές, παίζουν με την υγεία του, αφού του δίνουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόν και οδηγούν τον κτηνοτροφικό κλάδο σε αφανισμό» υποστήριξε.

Όπως εξήγησε, η μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων εφέτος είναι αποτέλεσμα του βαρέος χειμώνα (παγετός Ιανουαρίου), με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν «γονατίσει» οικονομικά. «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Πέρυσι με το ζόρι ισοφαρίσαμε το κόστος παραγωγής, ενώ δυστυχώς δεν ήταν λίγοι οι κτηνοτρόφοι που μπήκαν μέσα, βάζοντας και από την τσέπη τους» σημείωσε.

Τουλάχιστον ένα ευρώ «μπαίνουν μέσα» οι κτηνοτρόφοι

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ/κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι γυρνούν την πλάτη τους στην παραγωγή αμνοεριφίων και έχουν στραφεί περισσότερο στη γαλακτοπαραγωγή, πεδίο στο οποίο μπορεί οι τιμές να φθίνουν, ωστόσο καλύπτουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας». Με τη φράση «εφέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ», ο κ. Παλάσκας σημείωσε ότι οι τιμές που πουλά ο κτηνοτρόφος κυμαίνονται στα 4,80-5 ευρώ/κιλό, με το κόστος παραγωγής στα 6 ευρώ, τον ΦΠΑ στο 1,20 ευρώ και τα έξοδα σφαγείου στο 1 ευρώ. «Αν εφέτος τα ελληνικά αμνοερίφια είναι λιγοστά, εκτιμώ ότι το Πάσχα του 2018 απλώς δεν θα υπάρχουν» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι μπορεί στην ελληνική αγορά τα αμνοερίφια να είναι «περισσότερα από τους καταναλωτές που μπορούν και εφέτος να τα προμηθευτούν, αλλά, όπως είχα προαναγγείλει, τον Ιανουάριο τα ελληνικά μπορεί κάποιος να τα εντοπίσει μόνο με το κιάλι».

Σημείωσε ότι «δυστυχώς πολλοί καταναλωτές, χωρίς να το ξέρουν, έχουν ήδη μάλλον προμηθευτεί αμφιβόλου ποιότητας κρέατα για την Κυριακή του Πάσχα» και υποστήριξε ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον κτηνοτρόφο το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.

Επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων και καλές τιμές, σύμφωνα με τους κρεοπώλες

Για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά μίλησε από τη μεριά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γκαρμπούνης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «απολαμβάνουμε το ποιοτικότερο αρνί και κατσίκι στην Ε.Ε.» κι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους: «Εμείς οι κρεοπώλες είμαστε αυτοί που σας στηρίζουμε όταν οι πολυεθνικές κινούνται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον τους. Το να τρομοκρατούμε τους καταναλωτές με τις ελληνοποιήσεις σαμποτάρουμε οι ίδιοι την ύπαρξή μας. Εάν φύγουμε εμείς οι κρεοπώλες, θα πάψουν να υπάρχουν και οι κτηνοτρόφοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκαρμπούνης σημείωσε ότι οι κρεοπώλες αγόρασαν εφέτος αμνοερίφια σε τιμές από 5,5-6,20 ευρώ/κιλό και πουλούν σε εύρος 8-9,5 ευρώ/κιλό, χαμηλότερα ως και 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αναφορικά με τις παραγγελίες που γίνονται εφέτος, ο ίδιος τόνισε ότι είναι λιγότερες σε ποσοστό άνω του 10%.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «για κάθε κατσικάκι που βάζουμε στη βιτρίνα, τόσο εμείς οι κρεοπώλες όσο και οι έμποροι, εκτός του κόστους που καταβάλλουμε στον κτηνοτρόφο, έχουμε και έξοδα 1,5 ευρώ/τεμάχιο, για διαδικασίες όπως: σφαγείο και πληρωμή του κτηνιάτρου που βάζει τη σφραγίδα και ελέγχει το προϊόν».

«Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, γιατί ξέρουμε την κατάσταση, αφού ζούμε μαζί τους καθημερινά, ωστόσο κι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εκ νέου από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις των τοπικών αγορών, «καθώς έτσι τα χρήματα μένουν στην εθνική οικονομία και δεν γίνονται μπόνους για golden boys πολυεθνικών».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, 14:33