Πάνω από 1.600.000 νοικοκυριά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κι έχουν ξεπεραστεί τα 750 εκατομμύρια σε χρηματικό ποσό το οποίο αναλογεί σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ. «Βέβαια στις 21 του μήνα θα κλείσει η πλατφόρμα, μετά θα γίνει έλεγχος, ενδεχομένως να εξαιρεθούν κάποιες περιπτώσεις. Θα δούμε πού ακριβώς θα κλείσει το ποσό κι ο αριθμός των ατόμων που τελικά δικαιούνται το μέρισμα».

Όσον αφορά στα κωλύματα που έχουν παρουσιαστεί ο κ. Τάγαρης δήλωσε ότι «υπάρχει ένας πληθυσμός που έχει κρατηθεί η πληρωμή του (κοινωνικού μερίσματος) λόγω μη διασταύρωσης του ΙΒΑΝ με το ΑΦΜ. Αυτές οι περιπτώσεις είναι κυρίως τρεις κατηγορίες. Πρώτον, είναι άνθρωποι οι οποίοι δίστασαν να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ φοβούμενοι μήπως γίνει κατάσχεση στο μέρισμα, ωστόσο το μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. ‘Αρα δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο λόγος, μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν την αίτησή τους άρα να την ακυρώσουν και να υποβάλλουν ξανά αίτηση με το σωστό ΙΒΑΝ. Δεύτερον, αν έχουν βάλει ΙΒΑΝ ενός συγγενικού τους προσώπου και δεν έχουν δικό τους λογαριασμό μπορούν να μπούνε συνδικαιούχοι σε αυτόν το ΙΒΑΝ – λογαριασμό και με το εκκαθαριστικό τους στην τράπεζα κι η τρίτον είναι άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν το ΙΒΑΝ της εταιρείας τους ο οποίος όμως έχει το ΑΦΜ της εταιρείας κι όχι του φυσικού προσώπου. Κι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν την αίτησή τους και να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ. Από κει και πέρα όλες οι αιτήσεις θα προχωρήσουν κανονικά στην επόμενη πληρωμή που θα γίνει μέχρι τις 28 του μήνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο κ. Τάγαρης υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τα θέματα με την πενταετία που έχουν προκύψει, υπάρχει αρκετός κόσμος δεν φαίνεται να έχει πέντε φορολογικές δηλώσεις καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νέων ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στην εργασία μετά τα 25 έτη κι έχουν δυο ή τρεις φορολογικές δηλώσεις ενώ πριν εμφανίζονταν στις δηλώσεις των γονιών τους. Εκεί αν έχουν δηλωθεί σωστά με το σωστό ΑΜΚΑ επιστρέφεται σωστά η πενταετία, δηλαδή μετράνε οι δικές τους δηλώσεις και οι προηγούμενες που ήταν φιλοξενούμενοι. Μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις που έχουν κάποιοι δηλώσεις λάθος το ΑΜΚΑ στην φορολογική δήλωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης