Περισσότερα από 60 δισ. ευρώ έχουν χαθεί για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, ενώ η πτώση συνεχίζεται με ισχυρές πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η προοπτική αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων και το ράλι του πετρελαίου είχαν πολλαπλάσια αρνητική επίδραση στις ελληνικές μετοχές, σε μια στιγμή κατά την οποία η πιστωτική κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις, το αυξημένο κόστος χρήματος, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και η επιβράδυνση της οικονομίας πιέζουν την κεφαλαιαγορά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πού θα σταματήσει η πτώση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το διεθνές περιβάλλον όμως δεν είναι ενθαρρυντικό.

Κυριολεκτικά σαν «βόμβα» έπεσε η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη της  Royal Βank of Scotland. Προειδοποίησε με έκθεση για ενδεχόμενη «κατάρρευση» των παγκόσμιων χρηματιστηριακών και πιστωτικών αγορών εντός των επόμενων τριών μηνών, καθώς ο πληθωρισμός θα προκαλέσει «παράλυση» στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η RBS προβλέπει πως ο S&Ρ 500 ίσως υποχωρήσει πάνω από 300 μονάδες, στις 1.050, ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα οι συνέπειες θα επεκταθούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Το τμήμα Wealth Μanagement της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει κίνηση προς την περιοχή των 1.280-1.300 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχικές αγορές των οποίων οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν περιοριστική πολιτική με ανατιμημένα νομίσματα θα συμπεριφερθούν χειρότερα.

Τέτοιες χώρες είναι οι αναδυόμενες οικονομίες που δοκιμάζονται από πληθωριστικές πιέσεις (Κίνα, Ινδία, Τουρκία) αλλά και η ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να δοκιμάσει την περιοχή του 3.500 μονάδων ή και ακόμη χαμηλότερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης