Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν, εκτίμησε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας αντιμετωπίζει «με ανοιχτό μυαλό» το ενδεχόμενο να υποβάλλει ένα νέο αίτημα για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους εταίρους της, αν και τόνισε ότι «ουδεμία απόφαση» έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε περίπτωση που υπάρξει σχετικό αίτημα από ένα κράτος-μέλος. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει προκαταλήψεις για το ζήτημα, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση γι αυτό», σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων «Bloomberg».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και αρχικά είχε απορρίψει το ενδεχόμενο εκ νέου δανειοδότησης, η Μαδρίτη δεν αποκλείει πλέον το να υποβάλλει ένα τέτοιο αίτημα στην Ε.Ε., λόγω των σοβαρών προβλημάτων που πλήττουν την ισπανική οικονομία. Στα τέλη του Ιουνίου η ευρωπαϊκή χώρα πήρε την έγκριση της Ε.Ε. για την προσεχή εκταμίευση ενός ποσού έως και 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη δέσμευσή της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη στο σύνολό της, ο Όλι Ρεν αναγνώρισε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει μια γρήγορη λύση», εκτιμώντας ότι «η κατάσταση απαιτεί μια μακρά προσπάθεια μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ε.Ε.».

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί αφού θα επικεντρωθούμε στη σταθεροποίηση των αγορών μακροπρόθεσμα και στην αναδόμηση των θεμελίων της Ευρωζώνης. Είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές ανισορροπίες», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης