Οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται με αυξημένη αστάθεια και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αν και την Τετάρτη 11 Απριλίου υπήρξαν τρεις καταλύτες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το έδαφος για την κίνηση των αγορών. Οι σημαντικότεροι καταλύτες ήταν τα σχόλια μέλους της Fed για την ανάγκη αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, ένα άρθρο στη WSJ το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο την ισοτιμία EUR/CHF και η είδηση ότι η Moody’s θα αποφασίσει για πιθανές υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών τον επόμενο μήνα.

Η δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου από τη Fed δεν περιλάμβανε εκπλήξεις και, όπως αναμενόταν, η έκθεση έδειξε μια θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία και την ανάπτυξη. Οι βελτιωμένες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν ωθήσει τη Fed στην επανεξέταση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής της πολιτικής και τα πρόσφατα σχόλια του Bullard απλώς το επιβεβαιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Bullard σε δηλώσεις του τόνισε ότι βλέπει μεγάλη αβεβαιότητα μέχρι το 2014, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθείται θα πρέπει να επεκταθεί και πέρα από το 2014. Ο Bullard εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αύξηση του πληθωρισμού μελλοντικά, ενώ τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή, τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να κάνουν λίγα πράγματα για τη μείωση της ανεργίας. Σε γενικές γραμμές, τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται και επίσημα την αλλαγή νομισματικής πολιτικής και αυτό θα μπορούσε να στηρίξει το δολάριο.

Συνεχίζοντας, ένα άρθρο στη WSJ ανέφερε ότι η SNB εξετάζει την αύξηση της σύνδεσης της ισοτιμίας EUR/CHF από το 1,2000 στο 1,2500. Η πηγή του δημοσιεύματος ήταν η Goldman Sachs και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του asset management, Jim O’Neill. O O’Neil τόνισε ότι η ισοτιμία είναι σημαντικά υποτιμημένη, άποψη που συγκλίνει με τις απόψεις πολλών Ελβετών αξιωματούχων που θα ήθελαν την ισοτιμία στο 1,3500-1,4000. Τα σχόλια της GS είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μικρό μόνο ράλι για την ισοτιμία, δείχνοντας ότι, μέχρι η SNB να αναλάβει δράση, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της Κεντρικής Τράπεζας. Η SNB έχει υπέρ της και τις ακραία υποτιμημένες τεχνικές ενδείξεις των μακροπρόθεσμων γραφημάτων, που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χώρος για μια άνοδο. Το εμπόδιο για τη SNB είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία ασκεί πτωτικές πιέσεις στην ισοτιμία.

Τέλος, η είδηση ότι η Moody’s αναμένεται να αποφασίσει για την υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών τον Μάιο είχε σαν αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το επενδυτικό συναίσθημα και η διάθεση για ρίσκο. Φαίνεται ότι η Moody’s επιθυμεί να υποβαθμίσει τις αμερικανικές τράπεζες σε Α, όμως το ζητούμενο είναι όχι αν τελικά θα υπάρξουν υποβαθμίσεις, αλλά πόσο επιθετικές θα είναι αυτές. Το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει η Morgan Stanley και το αν θα υποβαθμιστεί κατά 2 με 3 βαθμίδες. Άλλες τράπεζες που είναι πιθανό να υποβαθμιστούν είναι οι UBS, Bank of America, JP Morgan, Barclays και Goldman Sachs. Με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κρίση, οι πράξεις της Moody’s είναι πιθανό να επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στις αγορές είναι κρίσιμη και οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, εκτιμούν ότι η ισοτιμία στην οποία θα πρέπει να εστιάσουν είναι το EUR/USD. Μια πιθανή διάσπαση του χθεσινού υψηλού ανοίγει τον δρόμο για την περιοχή του 1,3200-1,3300. Ένα κλείσιμο κάτω από το 1,3000 είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η πλάγια τάση και να επιταχυνθούν οι απώλειες.

Επίσης, το γιεν δείχνει να έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά εκτιμούν ότι επιπρόσθετα κέρδη μπορεί να είναι περιορισμένα, με τη στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 79,00-80,00 γιεν και τον στόχο στα 85,00-90,00 γιεν. Για όσους ασχολούνται με τα commodity currencies, εκτιμούν ότι θα πρέπει να προσέξουν την ισοτιμία AUD/USD. Τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση βοήθησαν την ισοτιμία να κινηθεί προς το 1,0400, ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει μέχρι και το 1,0600, πριν κινηθεί και πάλι πτωτικά.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης