Η ανάκαμψη στηρίζεται παγκοσμίως σε τριτογενείς παράγοντες, καθώς η οικονομία αδυνατεί ακόμη να συντηρήσει μόνη της τη θετική της πορεία.

Στη διάρκεια συνεδρίου της Bundesbank στο Βερολίνο, ο Ντομινίκ Στρος-Καν προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρση των πακέτων στήριξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία από την πορεία της προς την ανάκαμψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να εξέρχεται σταδιακά από τη διεθνή ύφεση, αλλά η πορεία προς την ανάκαμψη θα είναι αργή», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος της ανεργίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση της ανάπτυξης και να επιφέρει «ακόμη πιο ανησυχητικές» επιπτώσεις.

Για στρατηγική εξόδου από την κρίση όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, έκανε λόγο σήμερα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέδριο των ECB Watchers στη Φρανκφούρτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της αύξησης, ωστόσο, θα προηγηθεί η απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει διοχετεύσει η ΕΚΤ στην αγορά, στο πλαίσιο της απόσυρσης των μέτρων στήριξης που λήφθηκαν εν μέσω κρίσης –τονίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται προς το παρόν.

«Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για την έξοδο. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η ΕΚΤ έχει στρατηγική εξόδου και είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή»”, είπε σε συνέδριο των ECB Watchers, που διοργάνωσε το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών στην Φρανκφούρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης