Παρέμβαση ΤΕΕ για την ταλαιπωρία των μηχανικών από τον ΕΦΚΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 16:03
Παρέμβαση ΤΕΕ για την ταλαιπωρία των μηχανικών από τον ΕΦΚΑ
Παρέμβαση για την «αδιανόητη ταλαιπωρία» που υφίστανται οι διπλωματούχοι μηχανικοί από τον ΕΦΚΑ, έκανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, Έφη Αχτσιόγλου και Τάσο Πετρόπουλο, ύστερα από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, οφείλεται στην αδυναμία επικοινωνίας του ηλεκτρονικού συστήματος του πρώην ΤΣΜΕΔΕ με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Στην επιστολή καταγγέλλεται, ότι λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, δημιουργούνται «τριτοκοσμικές εικόνες» όπως τις χαρακτήρισε και οι μηχανικοί υφίστανται πολύωρη ταλαιπωρία καθημερινά, προκειμένου να εκδίδουν κάθε μήνα βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δήλωσε σχετικά: «Είναι αδιανόητο, εν έτει 2017 να μην μπορούν να επικοινωνήσουν δύο ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ. Είναι αδιανόητο να ζητούν από όσους λίγους μηχανικούς καταφέρνουν, μετά την λαίλαπα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να ταλαιπωρούνται κάθε μήνα επί ώρες για να πάρουν ένα χαρτί που μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία».

Μάλιστα διερωτάται, εάν ο πρωθυπουργός γνωρίζει, «ότι αν ήθελε να βγάλει ασφαλιστική ενημερότητα θα έπρεπε να πάρει ο ίδιος νουμεράκι και να σταθεί επί ώρες στην ουρά των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθότι και ο ίδιος διπλωματούχος μηχανικός;».

Όπως τονίζει ο κ. Στασινός, «δεν φτάνει που μας επέβαλαν δυσβάσταχτες εισφορές, θέλουν να τους παρακαλάμε, με την φυσική μας παρουσία, να κάνουν τη δουλειά τους».

Αναλυτικότερα, στην αυστηρή επιστολή, με έντονο ύφος, το ΤΕΕ ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται καθημερινά στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποκτήσουν (μετά από πολύωρη αναμονή) βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μέγιστης διάρκειας ενός μηνός, παρά το ότι έχουν προηγουμένως εξοφλήσει την ανάλογη εισφορά τους, ώστε να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την - έτσι κι αλλιώς ελάχιστη - επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ καταλήγει: «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα στην καθημερινότητα των μηχανικών-μελών μας και να μη δημιουργούνται τριτοκοσμικές εικόνες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, παρακαλούμε για τις αναγκαίες ενέργειες για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε η ασφαλιστική ενημερότητα πλέον να εκδίδεται ηλεκτρονικά και να διαρκεί έξι μήνες».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 16:03