Ανάμεικτη ήταν τη Δευτέρα η αντίδραση των αγορών στις τελευταίες προσπάθειες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Πάντως οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τυχόν επίλυση του Ευρωπαϊκού προβλήματος θα έδινε ώθηση στην οικονομία και θα αύξανε την ενεργειακή ζήτηση και κατ’ επέκταση και τις τιμές. Ανάμεικτη ήταν όμως η απόδοση των χρηματιστηρίων διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Νέα Υόρκη πάντως το χρηματιστήριο της Γουώλ Στρήτ κατέγραψε σημαντικά κέρδη τη Δευτέρα. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχύθηκε κατά 2,5%, 272 μονάδες, για να κλείσει στις 11 χιλιάδες 044. Και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 1,4%, 33 μονάδες, κλείνοντας στις 2 χιλιάδες 517.

Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, παρότρυνε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την τελική επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Επίσης ο αναλυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της μεγάλης χρηματοεπενδυτικής εταιρείας PIMCO, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο θέμα του χρέους και προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί η ανασφάλεια στις διεθνείς χρηματαγορές. Η διχογνωμία και η αναποφασιστικότητα από μέρους πολιτικών ηγετών, δήλωσε ο κ. Εριάν, επιδεινώνει τη κρίση. Και πρόσθεσε ότι δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για την ανάληψη δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ακόμα προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας μετά την επιστροφή τους από τις συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, στην έδρα του ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πιέζουν τους ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν πιθανότατα κατά μερικά τρισεκατομμύρια τα αποθέματα του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ωστόσο υπάρχει αυξημένη αντίδραση από την Γερμανία, που διαθέτει και την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά και άλλα βορειοευρωπαϊκά κράτη για νέα αυξημένη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών.

Το θέμα μπορεί να μην έχει επιλυθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Ομάδας των 20 προηγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, στη Γαλλία.

Αλλά η Ελλάδα αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της τον Οκτώβριο και ότι θα δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των δανείων της, εάν δεν λάβει την έκτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας που της έχει χορηγηθεί. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες ότι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συντεταγμένη χρεοκοπία, με τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου να χάνουν το 50% της αξίας των επενδύσεων τους.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης